4.
Sök stöd
Ingen blir starkare av att sitta ensam. Det finns stöd att få om du vill ha det. Ibland kan det kännas som att just din situation är olöslig, men det finns alltid vägar att gå.
Vill du prata med någon? Kontakta oss på Linnamottagningen på 020-40 70 40 eller maila på linna@kvinnonet.net. Det kostar inget och du kan vara anonym. Om vi själva inte kan hjälpa dig vet vi vem som kan, så tveka inte att höra av dig.
Glöm inte att hedersnormer och machonormer påverkar ditt mående. Det är viktigt att du som känner att du inte mår bra söker hjälp och stöd. Det finns stöd för dig.
I vissa situationer är det särskilt viktigt att du får rätt hjälp snabbt.
Är du HBTQI-person i en hederskontext?
Det kan vara riskfyllt att som ung HBTQI-person vara i situationer där det finns starka hedersnormer. Då är det bra att ha kontakt med någon som kan stötta dig. Du får gärna kontakta oss på Linnamottagningen eller RFSLs stödmottagning.
RFSLs stödjour: 020-34 13 16
Mejl: stod@rfsl.se
Mer information om RFSL:s stödmottagning (extern länk)
Är du våldsutsatt?
Utsätts du för våld hemma? Att utsättas för våld under sin uppväxt för med sig konsekvenser under en människas hela liv. Om du utsätts för våld eller tvingas till att utsätta någon annan för hot och våld, så påverkas ditt psykiska mående. Ring oss på Linnamottagningen så hjälper vi dig.
Ska du skickas utomlands?
Om du misstänker att du kommer att skickas utomlands, befinner dig utomlands eller känner någon som har skickats utomlands är det viktigt att du kontaktar en organisation eller UD för att få stöd och rådgivning. På UD:s hemsida kan du få information om vad som gäller i just det landet där du befinner dig. UD:s telefonjour har öppet dygnet runt, årets alla dagar. Hit kan du vända dig i en akut nödsituation.
UD:s jour: 08-405 50 05
(från utlandet +46 8 405 50 05)
Mer information från UD (extern länk)